1.Rosół na jesienne słoty i smutki, Przepisy A. Ciesielskiej
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Rosół na jesienne słoty i smutki
G – do 3 l wrzątku dodajemy po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
Sł – 1 łyżeczkę całego kminku,
60 dkg wołowiny z kością
O – dwa skrzydła indycze,
2 cebule w całości,
6 dużych ząbków czosnku pokrojonych drobno,
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 kopiasta łyżeczka imbiru
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 duży liść laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
sn – 1 łyżeczkę vegety, sól do smaku /ok. 1 łyżki/
k – związany pęczek zielonej pietruszki
½ łyżeczki bazylii
g – 1 łyżeczkę kurkumy
Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu ok. 3 godz. po czym dodać 2 średnie marchewki i 1 pietruszkę. Gotować do miękkości ok. 30 min
Jeśli chcemy rosół zostawić do następnego dnia, należy po ugotowaniu przecedzić go przez sitko
Po talerzu takiego rosołu wracają chęci do życia
Zaprawa do mięs
Do filiżanki wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej /sł/, ½ łyżeczki imbiru /o/, łyżeczkę sosu sojowego /sn/, lub ½ łyżeczki wegety /sn/, dolać 3-4 łyżki wody /sn/ i wymieszać
Zaprawy tej używać do kotletów, rumsztyków, brizolo, sznycli z wszystkich rodzajów mięs oraz do mięs na gulasze, a także duszeniny. Powyższa ilość zaprawy wystarcza na około ½ kg mięsa. Zaprawa powinna zostać wchłonięta przez mięso
Pasztet domowy
G – do ok. 3 l wrzątku ze szczyptą tymianku dodać:Sł - 50 dkg mięsa wołowego bez kośc, ½ łyżeczki kminku
O – 5 dużych cebul, łyżeczkę imbiru, 5 ziaren ziela ang. i liść laurowy
Sn – 50 dkg wieprzowiny oraz 1 kg surowego boczku
Gotować na małym ogniu ok. 4 godz. nie uzupełniając wody, a następnie dodać:
Sn – 50 dkg wątroby i 50 dkg wątróbki drobiowej /k/ gotować jeszcze ok. godz.
Mięso powinno być rozgotowane, a rosołu niewiele
Mięso ostudzić, a w rosole namoczyć 2 czerstwe bułki, zmielić wszystko
dwukrotnie i dodawać mieszając:
g – ¼ łyżeczki kurkumy, łyżeczkę majaranku
sł – 4 żółtka i ubitą pianę z białek
o – 2 łyżeczki imbiru, ½ startej gałki muszkatałowej, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczkę zmielonej kolendry, pieprz czarny i ziołowy do smaku pasztet powinien być pikantny/
sn – łyżeczkę wegety i sól do smaku
k – łyżeczkę bazylii i łyżkę soku z cytryny
Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Piec pod przykryciem w rondlu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką w temperaturze ok. 180 C ok. 2 godzin
Sałatka z wędzonej makreli
Sn – dużą makrelę obrać ze skóry i ości, zmielić, dodać mieszając
K – 1 łyżeczkę musztardy
G – szczyptę kurkumy i tymianku
Sł – łyżkę majonezu
O – dużą, drobno pokrojoną cebulę, pieprz ziołowy, biały i czarny do smaku
Sn – sól do smaku
Pasta powinna być pikantna
podaję mój przepis na poranną kawę. Smakuje nam wspaniale, aż chce się rano wstać i od niej dzień zaczynać:) Wlewam do rondelka (emaliowany, z brązowym wnętrzem naturalnie;) 4 szklanki wody. Po zagotowaniu wsypuje 4 pełne łyżeczki kawy (tyle łyżeczek ile szklanek). Mieszam i dosypuję po kolei mniej więcej 1/3 łyżeczki cynamonu, na czubku łyżeczki kardamonu i trochę mniej niż pół łyżeczki imbiru. Chwilkę jeszcze mieszam i ...koniec:) W sumie od wsypania kawy cały proces gotowania trwa ok. 2 min. Kawa za długo gotowana się "przewraca". Kto pogotuje za długo, będzie wiedział co to znaczy;) Czekam chwilę, aż fusy opadną i przelewam ją do filiżanek/dzbanka przez sitko. Słodzę miodem rzepakowym, lub wielokwiatowym (mają najbardziej neutralny smak).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]