They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

1. Doradca Smaku.pl 1 - 40,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Doradca Smaku" odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem llSkładniki:

·         130 g mąki pszennej

·         100 g semoliny

·         2 jajka

·         50 g masła

·         150 g świeżego łososia

·         100 g szpinaku

·         ½ litra mleka

·         oliwa z oliwek

·         Papryka słodka mielona Prymat

·         Oregano Prymat

·         Sól morska Prymat

 

Na początku przygotowujemy sos beszamel. Należy pamiętać, iż do przygotowania beszamelu trzeba wziąć dokładnie równą ilości masła i mąki. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy taką samą ilość mąki i mieszamy. Przekładany do miseczki, następnie do tego samego garnka wlewamy niecałe pół litra mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wcześniej przygotowane masło z mąką, odrobinę soli oraz gałkę muszkatołową i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na później.

Jeżeli jest taka potrzeba oddzielamy łososia od skóry.

 

Kroimy na małe kawałki, aby szybciej się smażył.

 

Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy łososia. Solimy i smażymy cały czas mieszając. Gdy łosoś jest jeszcze lekko różowy przekładamy go z patelni i zostawiamy do wystygnięcia.

 

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy szpinak. Usmażony szpinak odsączamy na sitku aby farsz nie był zbyt tłusty.

 

Ze 130 g mąki, 2 jajek, 100 g semoliny, odrobiny oliwy z oliwek i łyżeczki soli przygotowujemy ciasto.

 

Następnie przygotowujemy farsz. Do łososia dodajemy, oregano paprykę słodką i sos beszamel.

 

Nakładamy na rozwałkowane ciasto...

 

...i formujemy ravioli. Oprószamy mąką i wystawiany do lodówki na kilka minut.

 

Do gotującej osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty.

 

Bon apetit.

"Doradca Smaku" odc. 2: Domowy Hamburger (danie dla 2 osób)

1.     

Składniki:

300 g posiekanej wołowiny
1 mała sałata
40 g boczku
1 pomidor
2 bułki do hamburgerów
2 jajka
majonez
keczup
olej
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska Prymat

 

Kroimy drobno sałatę i mieszamy ją z majonezem. Pomidory kroimy w niezbyt grube plastry. Doprawiamy mięso solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą do mięsa mielonego.

 

Na suchej patelni smażymy boczek.

 

Z mięsa formujemy hamburgery o grubości 1 centymetra.

 

Zdejmujemy z patelni usmażony boczek i smażymy steki. Mięso powinno pozostać lekko krwiste w środku.

 

Do piekarnika z funkcją grillowania od góry wstawiamy bułki by lekko się zrumieniły. Następnie bułki smarujemy ketchupem,

 

...kładziemy na nich boczek, sałatę, plaster pomidora, a na wierzchu kładziemy stek i pozostały boczek.

 

Całość wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na ok. 2 minuty.

 

W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju smażymy jajka sadzone.

 

Wyciągamy z piekarnika hamburgery, na wierzch kładziemy jajko, przykrywamy wierzchem bułki i podajemy. Bon apetit.

"Doradca Smaku" odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere

1.     

Składniki:

 

300 g filetu z dorsza
100 ml śmietany
1 litr wody
½ litra mleka
150 g ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
100 g sera gruyere  
oliwa z oliwek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania: 

 

Dorsza wymoczyć 15 minut w wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

 

Rybę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka, po to aby dorsz pozostał biały i gotujemy 2-3 minuty.

 

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy w miseczce za pomocą widelca. Ryba i ziemniaki powinny być w ilości pół na pół. Następnie do ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i mieszamy.

 

W międzyczasie smarujemy oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Odcedzamy dorsza i powoli łączymy rybę z ziemniakami. Następnie dodajemy dwie i pół łyżki śmietany, odrobinę soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową. 

 

Wyrobioną masę nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Na wierzch polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany.

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni C.

 

Gdy zapiekanka jest już prawie gotowa posypujemy ją z wierzchu serem gruyere. Możemy użyć też ementalera, lub dowolnego żółtego sera. Wkładamy zapiekankę z powrotem na chwilę do piekarnika.

 

Gdy ser zacznie się przypiekać, wyciągamy zapiekankę z piekarnika, dekorujemy i podajemy.

"Doradca Smaku" odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku

1.     

Składniki:

·         1 zielona papryka

·         1 czerwona papryka

·         1 bakłażan

·         1 cukinia

·         1 cebula

·         20 g czarnych oliwek

·         20 g zielonych oliwek

·         1 mała puszka filetów anchois

·         50 ml oliwy z oliwek

·         2 ząbki czosnku

·         Zioła prowansalskie Prymat

·         Oregano Prymat

·         Sól morska Prymat

·         Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

 

Z papryki usuwamy gniazda nasienne, 

 

a następnie kroimy w ćwiartki. 

 

Następnie polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i grillujemy.

 

Zgrillowane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

Pokrojonego w plasterki bakłażana przyprawiamy tak samo jak paprykę i grillujemy. Następnie tak samo postępujemy z pokrojoną w plasterki cukinią.

 

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian paprykę, bakłażana i cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.

 

W tym czasie drobno kroimy oliwki oraz czosnek. Cebulę siekamy w kostkę.

 

Na patelni z odrobiną oliwy smażymy cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki, doprawiamy solą do smaku.

 

Po wyjęciu z piekarnika warzywa posypujemy cebulą z oliwkami i czosnkiem, a na wierzch układamy fileciki anchois. Bon apetit.

"Doradca Smaku" odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką

1.     

Składniki:

(danie dla 4 osób)
 
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady 70%
120 g masła
90 g cukru
5 jajek
2 łyżki mąki
1 papryczka chilli
Papryka ostra mielona Prymat
Cynamon mielony Prymat
Cukier puder

 

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy masło i mieszamy. 

 

Do miski wbijamy 4 całe jajka oraz 1 żółtko i dokładnie roztrzepujemy dodając cukier. Smarujemy masłem foremki do zapiekania.

 

Odstawiamy czekoladę do lekkiego przestudzenia.

 

Następnie do czekolady dodajemy masę jajeczną...

 

...a później 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki.

 

Masę wlewamy do przygotowanych foremek...

 

...i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 10-11 minut w temperaturze 180-190 stopni C.

 

Gotowe fondant posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, a na wierzchu kładziemy cienki plasterek papryczki chili.

 

Bon apetit.

"Doradca Smaku" odc. 6: Kotlet cielęcy z sosem tartare

1.     

Składniki:

600 g udźca cielęcego
Bułka tarta Prymat
1 jajko
olej
masło
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat


Sos Tartare:
300 ml majonezu
20 g Ogóreczków konserwowych Smak
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 ugotowane żółtka
1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat

 

Na początku przygotowujemy sos. Cebulę i ogórka drobno kroimy, ...

 

... żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem. 

 

Dodajemy odrobinę posiekanej świeżej natki pietruszki...

 

... oraz musztardę. 

 

Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem cayenne. 

 

Następnie lekko rozbijamy kotlety cielęce, solimy i pieprzymy,...

 

...a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 

 

Na rozgrzanej  patelni z  masłem i olejem smażymy kotlety przez około 2-3 minuty z każdej strony.

 

Podajemy z sosem tartare. Bon apetit.

"Doradca Smaku" odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • exopolandff.htw.pl