1. Doradca Smaku.pl 1 - 40,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Doradca Smaku" odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem llSkładniki:
· 130 g mąki pszennej
· 100 g semoliny
· 2 jajka
· 50 g masła
· 150 g świeżego łososia
· 100 g szpinaku
· ½ litra mleka
· oliwa z oliwek
· Papryka słodka mielona Prymat
· Oregano Prymat
· Sól morska Prymat
Na początku przygotowujemy sos beszamel. Należy pamiętać, iż do przygotowania beszamelu trzeba wziąć dokładnie równą ilości masła i mąki. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy taką samą ilość mąki i mieszamy. Przekładany do miseczki, następnie do tego samego garnka wlewamy niecałe pół litra mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wcześniej przygotowane masło z mąką, odrobinę soli oraz gałkę muszkatołową i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na później.
Jeżeli jest taka potrzeba oddzielamy łososia od skóry.
Kroimy na małe kawałki, aby szybciej się smażył.
Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy łososia. Solimy i smażymy cały czas mieszając. Gdy łosoś jest jeszcze lekko różowy przekładamy go z patelni i zostawiamy do wystygnięcia.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy szpinak. Usmażony szpinak odsączamy na sitku aby farsz nie był zbyt tłusty.
Ze 130 g mąki, 2 jajek, 100 g semoliny, odrobiny oliwy z oliwek i łyżeczki soli przygotowujemy ciasto.
Następnie przygotowujemy farsz. Do łososia dodajemy, oregano paprykę słodką i sos beszamel.
Nakładamy na rozwałkowane ciasto...
...i formujemy ravioli. Oprószamy mąką i wystawiany do lodówki na kilka minut.
Do gotującej osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty.
Bon apetit.
"Doradca Smaku" odc. 2: Domowy Hamburger (danie dla 2 osób)
1.
Składniki:
300 g posiekanej wołowiny
1 mała sałata
40 g boczku
1 pomidor
2 bułki do hamburgerów
2 jajka
majonez
keczup
olej
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska Prymat
Kroimy drobno sałatę i mieszamy ją z majonezem. Pomidory kroimy w niezbyt grube plastry. Doprawiamy mięso solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą do mięsa mielonego.
Na suchej patelni smażymy boczek.
Z mięsa formujemy hamburgery o grubości 1 centymetra.
Zdejmujemy z patelni usmażony boczek i smażymy steki. Mięso powinno pozostać lekko krwiste w środku.
Do piekarnika z funkcją grillowania od góry wstawiamy bułki by lekko się zrumieniły. Następnie bułki smarujemy ketchupem,
...kładziemy na nich boczek, sałatę, plaster pomidora, a na wierzchu kładziemy stek i pozostały boczek.
Całość wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na ok. 2 minuty.
W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju smażymy jajka sadzone.
Wyciągamy z piekarnika hamburgery, na wierzch kładziemy jajko, przykrywamy wierzchem bułki i podajemy. Bon apetit.
"Doradca Smaku" odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere
1.
Składniki:
300 g filetu z dorsza
100 ml śmietany
1 litr wody
½ litra mleka
150 g ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
100 g sera gruyere
oliwa z oliwek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Dorsza wymoczyć 15 minut w wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Rybę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka, po to aby dorsz pozostał biały i gotujemy 2-3 minuty.
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy w miseczce za pomocą widelca. Ryba i ziemniaki powinny być w ilości pół na pół. Następnie do ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i mieszamy.
W międzyczasie smarujemy oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Odcedzamy dorsza i powoli łączymy rybę z ziemniakami. Następnie dodajemy dwie i pół łyżki śmietany, odrobinę soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
Wyrobioną masę nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Na wierzch polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni C.
Gdy zapiekanka jest już prawie gotowa posypujemy ją z wierzchu serem gruyere. Możemy użyć też ementalera, lub dowolnego żółtego sera. Wkładamy zapiekankę z powrotem na chwilę do piekarnika.
Gdy ser zacznie się przypiekać, wyciągamy zapiekankę z piekarnika, dekorujemy i podajemy.
"Doradca Smaku" odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku
1.
Składniki:
· 1 zielona papryka
· 1 czerwona papryka
· 1 bakłażan
· 1 cukinia
· 1 cebula
· 20 g czarnych oliwek
· 20 g zielonych oliwek
· 1 mała puszka filetów anchois
· 50 ml oliwy z oliwek
· 2 ząbki czosnku
· Zioła prowansalskie Prymat
· Oregano Prymat
· Sól morska Prymat
· Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Z papryki usuwamy gniazda nasienne,
a następnie kroimy w ćwiartki.
Następnie polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i grillujemy.
Zgrillowane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pokrojonego w plasterki bakłażana przyprawiamy tak samo jak paprykę i grillujemy. Następnie tak samo postępujemy z pokrojoną w plasterki cukinią.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian paprykę, bakłażana i cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.
W tym czasie drobno kroimy oliwki oraz czosnek. Cebulę siekamy w kostkę.
Na patelni z odrobiną oliwy smażymy cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki, doprawiamy solą do smaku.
Po wyjęciu z piekarnika warzywa posypujemy cebulą z oliwkami i czosnkiem, a na wierzch układamy fileciki anchois. Bon apetit.
"Doradca Smaku" odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką
1.
Składniki:
(danie dla 4 osób)
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady 70%
120 g masła
90 g cukru
5 jajek
2 łyżki mąki
1 papryczka chilli
Papryka ostra mielona Prymat
Cynamon mielony Prymat
Cukier puder
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy masło i mieszamy.
Do miski wbijamy 4 całe jajka oraz 1 żółtko i dokładnie roztrzepujemy dodając cukier. Smarujemy masłem foremki do zapiekania.
Odstawiamy czekoladę do lekkiego przestudzenia.
Następnie do czekolady dodajemy masę jajeczną...
...a później 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki.
Masę wlewamy do przygotowanych foremek...
...i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 10-11 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Gotowe fondant posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, a na wierzchu kładziemy cienki plasterek papryczki chili.
Bon apetit.
"Doradca Smaku" odc. 6: Kotlet cielęcy z sosem tartare
1.
Składniki:
600 g udźca cielęcego
Bułka tarta Prymat
1 jajko
olej
masło
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sos Tartare:
300 ml majonezu
20 g Ogóreczków konserwowych Smak
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 ugotowane żółtka
1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat
Na początku przygotowujemy sos. Cebulę i ogórka drobno kroimy, ...
... żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem.
Dodajemy odrobinę posiekanej świeżej natki pietruszki...
... oraz musztardę.
Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem cayenne.
Następnie lekko rozbijamy kotlety cielęce, solimy i pieprzymy,...
...a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na rozgrzanej patelni z masłem i olejem smażymy kotlety przez około 2-3 minuty z każdej strony.
Podajemy z sosem tartare. Bon apetit.
"Doradca Smaku" odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim
...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]