1. w trakcie fermentacji, piwo i nalewki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Przpisy na Bimber
I Przed Pędzeniem czyli w Trakcie Fermentacji
1 Sposób
Najlepszym sposobem na zmianę smaku jest dodanie pewnych składników smakowo-zapachowych do fermentującego zacieru. Oczywiście dotyczy to tylko zacierów bez smakowych lub tych z założenia "śmierdzących" np. z pyrów, buraków lub zbóż. Najlepiej do tego celu nadają się owoce tropikalne czyli cytryny, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, banany, kokosy i wiele innych, także te które rosną u nas np. śliwki, wiśnie co tylko przyjdzie wam do głowy. Mogą być to także zioła i przyprawy lub nasiona takie jak mięta, kminek, piołun, ziele angielskie, herbata, ziarna kawy, i wszystko co znajdziecie w kuchni. Do zacieru można także dodawać rzeczy takie jak kompoty, soki ze sklepu (owocowe i warzywne np. pomidorowy), owoce z puszki, kandyzowane skórki owocowe i inne. Należy jednak uważać co kupujemy bo produkty ze sklepu mogą zawierać konserwanty które utrudniają naturalną fermentację.
2 Sposób
Zacier który już przefermentował wstawiamy do zimnego pomieszczenia do klarowania i wtedy dodajemy do niego składniki smakowo-zapachowe (te same co wyżej), które poprawią jego walory. Ja jednak polecałbym te pierwszą metodę, moim zdaniem lepiej jest jak wszystko razem przerobi i potem się dodatkowo wyklaruje.